Värna, och värm, brösten

20 maj 2020 patrick pettersson

Att börja föräldraskapet med mjölkstockning är inte kul. Nej, verkligen inte alls att rekommendera. Det gör ont och du kan känna dig ordentligt sjuk. Det kan även leda till värre åkommor som bröstinflammation, vilket i sin tur kan kräva sjukhusvård. Nej, kan man undvika mjölkstockning bör man göra det. Ett ofta nämnt tips för att förekomma just detta är att hålla brösten varma, eller åtminstone att de inte ska utsättas för drag eller kyla. Då kan ett par bröstvärmare bli ens bästa vän och följeslagare i början på föräldraskapet.

 

Skaffa bröstvärmare

Bröstvärmare finns i olika varianter. Du kan exempelvis hitta dem hos Promix som även har andra passande produkter, såsom bröstvårtsskydd och amningsinlägg. Det man ska tänka på innan man gör slag i saken och köper sig ett par, är att de ska vara smidiga att använda (för annars använder man dem inte…). De ska också gå att tvätta. Köpa gärna minst två par, för då kan det ena paret användas medan det andra paret kan tvättas och torkas i lugn och ro. Eftersom man har bröstvärmarna innanför BH:n, direkt mot huden, får det inte finnas några sömmar som kan skava. 

 

 

Som underställ

Bra bröstvärmare ska spara lagom med värme, medan överskottsvärme ska kunna ventileras bort. Det är samma princip för hur ett schysst underställ ska fungera. Det ska hålla dig varm om det är kallt, men också se till att det inte blir för varmt. Ett underställ ska ju transportera bort svett också, eftersom svetten kan göra en kall. På samma sätt ska ett par bröstvärmare transportera bort läckande mjölk, för fukten är inte bra. När man använder bröstvärmare ska man känna att brösten förblir torra, trots läckage. Skulle det läcka väldigt mycket är det bästa att byta ändå, men det går även att använda dem tillsammans med amningskupor eller så kallade mjölkuppsamlare.

Fler nyheter