Stämmer det att AC-anläggningens köldmedel är farlig?

20 maj 2020 jonas olsson

AC-anläggningar fungerar genom att man använder ett köldmedel och felhanterat kan det orsaka skador. Därför ska man alltid vara försiktig när det kommer till köldmedel i AC-anläggningar. Det kan vara en luftvärmepump såväl som bilens AC-anläggning. Under år 2011 sattes ett EU-direktiv som kräver att man ska använda gasen då den är miljövänligare. Däremot kan gasen bli brandfarlig och giftig om man inte hanterar den på rätt sätt. Bor du i Stockholm är det bara att söka på ac-service stockholm så hittar du snabbt rätt. Som privatperson ska man aldrig hantera gasen, det är krav på att man ska vara ackrediterad. 

 

Vad kan hända om man själv väljer fylla på med gas?

Gasen R1234yf är mycket dyr och när man köper gas själv kan det vara så att den där billiga flaskan är fylld med annat. Vissa flaskor kan faktiskt vara fyllda med gas som kanske fungerar till hemmets luftkonditionering. Men då kan det bland annat innehålla gasol. En AC-anläggning som är fylld med gasol kan leda till olyckor med dödlig utgång. Så ska du serva bilen ska du göra det hos en certifierad mekaniker. Då skyddar du dig själv och andra från allvarliga olyckor.

 

 

Hur vet man när man behöver serva ACn i bilen?

Ett självklart tecken är att AC:n inte fungerar som den ska. Det kan vara att den inte ger kyla eller helt enkelt slutar fungera. Vanligen brukar det vara en god idé att serva AC oavsett ungefär när det gått 24 månader. Det förebygger problem och man kan undslippa kostsamma reparationer. Ett tips är också att då och då under vintern aktivera AC så systemet får arbeta. Precis som de flesta olika anläggningar så mår den inte bra av att stå stilla långa perioder. Det går också att läsa bilens instruktionsbok för att få tips om underhåll.

Fler nyheter