Skärgården – en värld för sig själv

02 januari 2020 Mikael Barani
Skärgården – en värld för sig själv

Säg ”skärgård” och många av oss får fram barndomens tittande på Tjorven och farbror Melker i ”Vi på Saltkråkan”. Minnen ger nästan ett romantiskt skimmer över tillvaron och många av oss drömde säkert som små om att bli granne med dessa tv-familjer.

Alla som en gång har besökt skärgården kan intyga om att verkligheten faktiskt ligger rätt nära den bild som ”Saltkråkan” förmedlade. Att puttra omkring i till exempel Stockholms skärgård är faktiskt som att befinna sig i en saga. På något sätt känns det precis som när det är jul – fast året runt. 
Folk är helt enkelt lite trevligare och samhället känns lite närmare ute bland öarna. Man hejar på varandra när man passerar förbi i små motordrivna båtar och lokala handlare skapar en gemytlig känsla som nästan går att ta på. Samma sak gäller förstås skärgårdarna på västkusten, som naturligtvis har sin egen charm.

Nu är det inte alla som har råd eller möjlighet att ha ett eget hus ute bland någon av skärgårdarnas alla öar. Däremot så kan man ju alltid åka ut på ett besök, kortare eller längre, genom att boka in en tur med en av alla de fartyg som regelbundet åker ut till skärgårdarna.

Ta till exempel Styrsöbolaget som erbjuder dagliga turer över den västra delen av vårt vackra land. Till exempel kan du boka in en resa till Brännö, och stanna till på klassiska Brännö Värdshus för en bit god mat – även på vintern. Att sitta och njuta av en god bit mat i gott sällskap, samtidigt som havet omger en, är en unik upplevelse som kommer att finnas kvar i hjärtat länge.

Mer information kring var som gäller finns på Styrsöbolagets hemsida som återfinns på https://www.styrsobolaget.se/. Här hittar du allt du behöver veta för att kunna planera en fin utflykt ut bland öar och vatten i väst.

Fler nyheter