Se klart med friska ögon

16 maj 2020 patrick pettersson

Få saker är så frustrerande som att ständigt behöva kisa eller spänna ögonen för att kompensera för ett synfel. Ofta gör man det omedvetet och undrar sedan varför man får sådan spänningshuvudvärk. Kanske har man börjat be någon annan om hjälp att läsa finstilta texter. Synfel kommer ofta smygande över en längre tid och man lär sig lätt att leva med det istället för att göra något åt det. Men tänk vilken skillnad det skulle innebära att se klart igen och slippa den jobba huvudvärken. För den som kör bil eller andra fordon i trafiken kan det dessutom vara livsavgörande att synen fungerar som den ska.

 

Optikern eller ögonkliniken?

För många är det en självklarhet att boka in en tid hos en optiker när det är dags för en synundersökning. För att komma tillrätta med en del allvarligare synfel kan det dock krävas mer omfattande åtgärder än vad en optiker kan erbjuda. Hos optikern kan man skaffa nya glasögon eller linser. Om en optiker upptäcker en ögonsjukdom är han eller hon skyldig att remittera sin kund vidare till en ögonläkare eller ögonklinik. För den som letar efter en ögonmottagning i stockholm finns till exempel Lamera Medical Clinic i Solna. Där görs till exempel olika ögonoperationer.

 

 

Vanliga ögonsjukdomar och synkorrigeringar

På en ögonmottagning behandlas många olika ögon- och synproblem. En vanlig ögonsjukdom är till exempel grå starr (katarakt). Grå starr behandlas med en operation där ögats lins byts ut mot en ny artificiell lins. En annan sjukdom är grön starr (glaukom). Genom rätt behandling kan sjukdomsförloppet ofta bromsas och det är därför viktigt att söka vård, både för att minska på symptom och för att få vård tidigt. På en ögonmottagning kan man även åtgärda många av de vanligaste synfelen såsom översynthet, närsynthet och astigmatism. Även skelning och synnedsättningar på grund av ålder kan ofta korrigeras.

Fler nyheter