Många äter mindre kött men av bättre kvalitet

19 maj 2020 patrick pettersson

Köttkonsumtionen i Sverige minskar och det beror delvis på att fler väljer att äta vegetarisk eller vegansk kost, åtminstone någon gång i veckan. Många tackar numera även nej till billigt massproducerat kött från djurfabriker. De äter helt enkelt mindre kött men när de väl köper kött betalar de hellre lite mer för det och väljer då närproducerat kött av bra kvalitet. 

Länge blev vi lurade att köttet skulle vara rött utan vita fettbitar. Tack och lov har vi lärt om oss och vet numera att en bra köttbit ska ha lagom med insprängt vitt fett i sig och vara marmorerat. 

 

Svenskt kött har lägre miljöpåverkan 

Kött och chark är en viktig källa till protein, men även till vitaminer som B12 och D-vitamin. Men man bör trots det ur hälsosynpunkt dra ner på konsumtionen av både kött och chark eftersom det kan minska risken för vissa typer av cancer, samt hjärt- och kärlsjukdomar. Miljöaspekterna är nog bland de viktigaste att tänka på och därför ska man välja kött och chark som har producerats med omsorg om både miljön och djurskydd. Svensk köttproduktion har låg klimatpåverkan och djuromsorgen är väldigt bra i jämförelse med många andra länder.

 

 

Handla i köttbutiken

När man handlar kött och chark är det bättre att välja svenskt i så stor utsträckning det går. Att även vända sig till en butik som bara säljer kött ökar chanserna att få tag i riktigt bra produkter. En lokal kötthandel vet vilken gård köttet kommer ifrån och när och var det slaktades och hur länge det har hängt. Utbudet i en bra kött- och charkbutik är ofta lite beroende av säsong. Det visar på att de verkligen säljer produkter av god kvalitet. Vill man så brukar det gå bra att prenumerera på kött och få en låda levererad hem till sig varje eller varannan vecka.

Fler nyheter