Damhandskar – vackert och klassiskt

20 oktober 2020 patrick pettersson

Handskar är ett tillbehör som funnits sedan 1200-talet. Både herr-, och damhandskar började dock användas mycket senare för att just skydda händerna, nämligen under 1800-talet. Då brukade folk från övre klassen bära tunnare handskar både på sommaren och våren för att skydda sig från solen. På vintern gällde det att införskaffa sig skinnhandskar. Under den perioden hade endast de rika råd att köpa riktiga handskar.

Under 1910-talet började handskar användas även under finare middagar. De armbågslånga vita damhandskarna och de vita herrhandskarna av bomull visade att de närvarande personerna kom från en högre klass. Handskarna var ett tecken på stil och ingick oftast i dresskoden för ett event.

 

Stil och mode

Följer handskar något mode och ska de anpassas efter en viss stil? Ja, självklart. Handskar likt alla andra accessoarer följer vissa tendenser. 

Damhandskar bör till exempel matcha handväskan. Vissa väljer att köra samma färg på skorna också för en fulländad stil. För herrarna är reglerna kanske inte så hårda, men det är alltid snyggt att matcha handskar med halsduken. Detta speciellt om man bär dem under affärssammanhang.

 

 

Ett plagg med hög praktisk användning

Handskar är ett av tillbehören som är väldigt praktiska. Tänk dig en hantverkare eller snickare som inte har handskar på sig. Risken för att skada sig under arbetets gång ökar då avsevärt. Tänk en kirurg utan sina vita plasthandskar? Han kan inte ens påbörja en operation utan dem. 

Eller en diskare vars jobb kräver skydd för händerna mot diskmedel och vatten, han behöver gummihandskar. Vad kan vi säga om bilföraren utan sina skinnhandskar? Det går att ange många varierande exempel på handskarnas olika användningsområden. Handskar finns i flera varianter och är tillverkade i många olika material beroende på när och hur de ska användas. Deras gemensamma nämnare är att de ger skydd mot väder och vind och är ett måste inom många yrken. 

Fler nyheter