Aminosyrorna är kroppens livsnödvändiga byggstenar

23 april 2020 Lily Hansen
Aminosyrorna är kroppens livsnödvändiga byggstenar

Våra kroppar och dess funktioner är till stora delar uppbyggda och styrda av aminosyror. Det är nämligen tjugo olika aminosyror som bygger upp kroppens proteiner, vilka i sin tur reglerar dess olika processer. Proteinerna behövs bland annat för bygga muskler samt för att sköta ämnesomsättning och immunförsvar. De består av långa kedjor med sammankopplade aminosyror, som alla bidrar på olika sätt för att ge proteinet dess specifika egenskaper. Aminosyror är alltså livsnödvändiga, och åtta av dem kan kroppen inte tillverka för egen hand.

 

Essentiella aminosyror kan varken skapas eller lagras

Dessa så kallade essentiella aminosyror är det direkt livsnödvändigt att vi får i oss via födan. Resterande tolv aminosyror kan kroppen förvisso bilda själv, men de essentiella aminosyrorna är ofta en nödvändig ingrediens i tillverkningsprocessen. Därför kan brist på en essentiell aminosyra även leda till brist på en icke-essentiell syra. Men det är inte nog med att vi inte kan producera de essentiella aminosyrorna själva – vi kan heller inte lagra dem någon längre tid i våra kroppar. Detta är en av de viktigaste anledningarna till att en näringsriktig kost måste intas dagligen.

 

Många människor kan ha nytta av bra kosttillskott

Essentiella aminosyror finns främst i animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mjölk. Men även vegetabilier som baljväxter, sojabönor, nötter, sädeskorn och gröna blad är rika på essentiella aminosyror. Den som är vegetarian eller vegan behöver dock ofta lägga lite extra möda på att tillgodose behoven, genom att tänka på att äta varierat och allsidigt. En god idé kan vara att komplettera med kosttillskott som innehåller aminosyror. Detta gäller förresten inte bara vegetarianer och veganer – personer som tränar mycket är en annan grupp som ofta har mycket att vinna på bra kosttillskott. McMullen Örtspecialisten i Sverige AB är ett exempel på en leverantör av bland annat amino, vitaminer och mineraler.

 

Fler nyheter