Vattenrör och ledningar som åldras

19 maj 2020 patrick pettersson

Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar eller för den delen samfälligheter där rör och stammar är gemensamma har ett ansvar att hålla ordning på skicket på dessa. Man får se till att hålla ögonen på tecken som antyder att något är fel. Kluckar det i rören, i vasken? Eller rinner det undan dåligt? Är inflödet på vattnet svagt eller kommer det plötsligt inget alls? Då är det hög tid att göra en rörinspektion och ta reda på skicket och var felen finns. Vid en rörinspektion skickas en speciell kamera ner i rören och filmar hur det ser ut. Extra noga är skarvar och krökar där vattnet trycker på och skräp kan samlas. 

 

Ritningar och skisser 

På äldre fastigheter saknas ofta ritningar och skisser som visar var rören är dragna i byggnaden. Det går att gissa men är inte alltid så lätt, framförallt inte om det skett ombyggnationer, renoveringar och annat under årens lopp. Även sådant kan upprättas nytt i samband med en rörinspektion. När denna är genomförd och problemen är upptäckta är det dags för nästa steg. Vanligtvis går processen vidare med en rörspolning. Då spolas rör och stammar rena med hjälp av högtryck och vatten. Här är det toppen att anlita riktiga experter på avloppsrensning.

 

 

Jour vid akuta problem

Förutom rörinspektioner och rörspoliningar erbjuder flera firmor även jour på området, så kallad dygnsjour vid akuta problem. Om ett rör springer läck kan vattnet tyvärr hinna orsaka stora skador på fastigheten eller omkringliggande byggnader. Därför vill du genast ringa för en rörinspektion om vattnet inte alls rinner i era rör och stammar. Så var noga med att hålla koll på hur era rör ser ut inuti, vilket skick de befinner sig i och hur länge de beräknas hålla innan de behöver bytas eller åtgärdas på annat vis. Kontakta experter med genuin kunskap om rörsystem och stammar.

Fler nyheter