Lyckas med din förändringsledning

18 juni 2022 jonas olsson

editorial

Uppdraget är att genomföra en förändring och få medarbetare att hjälpas åt. Alla de inblandade kanske inte är överens, och du sitter som en konsult och ska driva projektet på ägarens uppdrag. Det kan vara svårt, men det förenklas om du har klara strategier.

Du får stor hjälp av att gå en kurs i förändringsledning, där du möter skickliga lärare och får ett kontaktnät av kursdeltagare som är i samma situation som du. Att vara chef eller ledare och vara en bra arbetskamrat kan vara svårt att förena.

Att övertyga andra

Alla typer av personligheter behövs i en organisation, och alla är inte lika karismatiska. Det är betydligt lättare att övertyga andra om du själv är övertygad, glad och entusiastisk och kan förankra personalens vilja att genomföra förändringen tillsammans med dig. De måste lita på dig, och du måste själv tro på att förändringen blir till det bättre.

Framhåll de medverkandes olika ansvarsbitar och ge dem deluppgifter att redovisa för, så får du dem att bli engagerade. Deadlines för olika moment är också bra, så att ni märker att arbetet går framåt. Du måste vara en tydlig ledare, vänlig men bestämd.

 

förändringsledning

Konsten att ta kritik

De som inte vill samarbeta måste du kunna bemöta sakligt men rakryggat. Det kan vara svårt att ta kritik, speciellt om det sker offentligt, men du måste stå trygg med uppgiften. Det är också något positivt att medarbetarna får ha egna åsikter, för då luftas problemen på ett mer transparent sätt.

Elefanten i rummet, det vill säga att alla tänker samma sak men ingen vågar säga något, är inte så bra. Bättre är då att diskussionen får ta plats och då är det din uppgift att förklara varför förändringarna behöver göras. En utbildning i förändringsledning har du stor hjälp av det i det praktiska arbetet. Länktips: https://zp.se/utbildningar-i-forandringsledning/utbildning-i-praktisk-forandringsledning/.

Fler nyheter