Läderverktyg och tryckknappar i fokus i verkstaden

30 juni 2021 jonas olsson

Chris McCandless var en amerikansk äventyrare som omkom i vildmarken i Alaska i början på 1990-talet. Han valde att leva så enkelt han bara kunde. Utanför samhällets måsten och på vad naturen hade att erbjuda honom. Men ibland fick han kontakt med civilsamhället och skapade djupa relationer med människor som han verkligen kunde kalla för vänner. En av dessa var Mr Franz. Han lärde Chris att arbeta med läderverktyg.  

Mr Franz drev en egen liten läderverkstad där han producerade olika slags läderprodukter. Ofta var läderbälten eller väskor med tryckknappar det som sålde bäst. Chris fick lära sig att använda alla de verktyg som krävdes för att kunna skapa egna saker i läder. När han hade kommit underfund med hur läderverktygen fungerade gjorde han sig ett eget läderbälte. Ett bälte som blev ikoniskt för hans fantastiska resa. 

 

Läder tål det mesta

Det krävs speciella verktyg för att arbeta med läder. Det blev snabbt klart även för Chris McCandless, även om han var väldigt ivrig på att få börja skapa egna läderkläder. Bältet han till slut färdigställde var mer än ett bälte för att hålla uppe byxorna. Det var ett bälte där de särskilda verktygen användes för att skapa specifika och personliga motiv i bältet som karaktäriserade Chris resa.  

Mot slutet av Chris resa, i Alaska där han även miste livet, blev det tydligt att Chris inte hade de rätta verktygen för att kunna anpassa sitt läderbälte. Han gick ned mer och mer i vikt och behövde skära fler hål i bältet för att kunna hålla byxorna på plats. 

Men i Alaska hade han bara en kniv. Inte ens med den vassaste kniv är det speciellt lätt att skära genom läder. Läder tål det allra mesta. Chris fick kämpa för att göra fler hål i bältet. Tyvärr fick han aldrig återse Mr Franz verkstad igen. 

Fler nyheter