Hitta en passande altandörr till huset

21 december 2021 jonas olsson

Genom att öppna upp väggen och sätta in en altandörr tar man vara på dagsljuset vilket ger rummet rymd och gör att det upplevs som mycket större än vad det egentligen är. En vacker altandörr kan också bli ett slags skiftande konstverk som visar solens första strålar, eller en dramatisk regntung himmel. Men man får också tillgång till trädgården utanför på ett bättre och trevligare sätt.

Med en altandörr blir trädgården också som ett extra vardagsrum där man kan ordna grillfester tillsammans med familj och vänner, eller äta en lugn frukost till fåglarnas kvitter. Men för att få den där perfekta inramningen gäller det att välja rätt altandörr. Vackrast brukar det bli om man väljer en modell som passar ihop med huset och fönstren. Då blir det också mycket enklare att sedan få bygglov av kommunen för att få öppna upp fasaden. 

 

image

 

Välj en altandörr med lågt u-värde

Utseendet är viktigt då man väljer altandörr men man måste även titta på andra saker, som u-värde, hållbarhet, material och underhåll. För att inte altandörren ska läcka värme gäller det att välja en dörr med lågt u-värde. Då man ofta placerar altanen på solsidan kan det vara bra att känna till att en altandörr med lågt u-värde även skyddar mot hetta under varma sommardagar. 

Det finns altandörrar med både hel- och halvglas, med eller utan spröjs. När det kommer till materialval är trä vanligast då det är naturligt och miljövänligt. En altandörr av gediget virke har också väldigt lång livslängd. Men trä måste underhållas och målas om, annars kan det suga åt sig fukt och ruttna. Vill man hellre ha en underhållsfri altandörr ska man välja en trädörr som är klädd med aluminium på utsidan. Aluminium går att måla i vilken kulör som helst så att altandörren passar fint in med fasaden.

Fler nyheter