Hantering av färskvaror

04 februari 2020 Lily Hansen
Hantering av färskvaror

Ett material som länge funnits på marknaden och därför är väl beprövat är vaxat papper. Det har i århundrade använts för att paketera mat och andra känsliga produkter. Vaxpapper används både för att skydda från fukt men också för att stänga fukt inne. Vaxat papper är multifunktionellt och många gånger mer miljövänligt än till exempel ren plast. Inom industrin använder man sig ofta av vaxat papper för att skydda mot rost och ärgning. Förhoppningsvis kommer vaxat papper utvecklas, då plastbranschen förlorat mycket av sitt anseende, och bli ännu mer miljövänligt.

 

Blommor som färskvara

Blomsterbranschen är en bransch som man kanske inte kopplar till färskvaror. Att hantera blommor ses ofta som ett lyxigt arbete men liksom all handel är det en bransch under press. Både ur ekonomisk synpunkt och miljösynpunkt är det av största vikt att blommorna hålls färska och friska. Blommorna ska ha ett långt liv innan dom når sitt slut. Hela vägen från odling, genom butik och gärna minst en vecka hemma hos kund för att upplevas som prisvärda. Som du förstår är marginalerna för handlarna inte alltid stora. 

 

 

Hantering av färska snittblommor

Färska snittade blommor mår bäst av att hållas kalla, gärna 0-4 grader. Detta justeras lätt i växthus, kylbilar och kylskåpet i butiken men i flytten mellan de olika stationerna och transporterna så gäller det att gradantalet inte stiger över 8 grader celsius. Använder man sig av vaxat papper eller så kallat blompapper ökar man levnadstiden för blomman. Blompapper finns i olika storlekar och tryck. Man kan beställa det på rulle eller enskilda ark.  Blompapper kan både isolera mot värme och hjälper till att hålla luftfuktigheten i blomman. En blomma består av ca. 90% vatten. Endast en liten del av detta i vätskeförlust, genom avdunstning, kan sorgligt nog leda till att blomman inte återhämtar sig, kroknar  och blir till en förlust för blomsterhandeln.

Fler nyheter