Förebygg smittspridning med virussanering

21 mars 2022 william eriksson

editorial

Nys för all del i armvecket och stanna hemma när du är sjuk. Och måste du ändå ut i samhället, håll då avstånd till dina medmänniskor. Det är allihop viktiga saker du kan göra för att minska risken för att sprida ett virus vidare till en annan. Dock finns det ytterligare saker du kan göra. Som är lite mer på konkreta och direkt tar kål på ett eventuellt virus där det befinner sig där och då. Det handlar om virussanering och att undanröja virusets möjligheter till parkering på ytor.

Det kan ju faktiskt vara så att viruset slår till när du är på jobbet. Rätt som det är så måste du springa in på jobbtoaletten när hela frukosten är på väg upp igen. Ett virus som orsakar till exempel vinterkräksjukan kan drabba alla. Och det sprids lätt. För att undvika att kollegorna smittas av samma virus kan därför hela toaletten behöva desinfekteras. 

 

virussanering

 

Förebyggande arbete

Det finns lite olika metoder att använda för att döda viruset. Du kan läsa om de mest effektiva metoderna här: https://www.svenskskadedjurssanering.se/virussanering. Många handlar om att använda alkoholbaserade desinfektionsmedel. Det räcker inte att spraya lite virusdödande medel rakt in på toaletten. Det krävs också ett visst mekaniskt arbete. Att behandla ytan ordentligt är otroligt viktigt för att verkligen ta död på viruset. Annars är risken att det hänger sig kvar.

Virussanering handlar i mångt och mycket om ett förebyggande arbete. Du vill inte att viruset ens ska få en chans att klamra sig fast på ett bord, ett handtag eller ett par bestick. Så fort en annan människa kommer i kontakt med dessa objekt finns alltid risken att viruset byter plats till dig istället. Och när du sedan kliar dig i ansiktet kan det vara kört. Men det behöver alltså inte gå så långt.

Fler nyheter