Behagligt inomhusklimat med en luft/luft värmepump

26 juli 2021 Lily Hansen

För den som har ett mindre hus eller sommarstuga och använder direktverkande el som värmekälla kan en Luft/Luft värmepump vara en bra lösning. Den drar betydligt mindre el än elektriska element och kan också ställas om för att producera kyla på sommaren. Dessutom räknas en luft/luft värmepump som en miljövänlig energikälla eftersom den tar sin energi från luften strax utanför huset.

 

Var placerar man bäst en luft/luft värmepump?

Till skillnad från andra värmepumpar behöver inte en luft/luft värmepump vattenburna element för att sprida sin värme i huset. I stället blåser den ut värmen i rummet och ska därför helst monteras högt upp på en central öppen plats där inte väggar kan hindra värmen från att spridas. En luft/luft värmepump fungerar bäst i hus med en mer öppen planlösning där luften kan cirkulera fritt. Men det går även att montera två stycken inomhusdelar och koppla båda till utomhusdelen och på så vis komma runt problemet med väggar som hindrar luftflödet.

 

 

Billig och snabb installation

En luft/luft värmepump går snabbt att installera men det gäller att välja en värmepump som är anpassad till vårt nordiska klimat så att den klarar att leverera värme även vid lägre minusgrader. Genom att vända sig till ett företag som är specialiserade på olika typer av värmepumpar kan man få hjälp med att hitta både rätt modell och storlek på luft/luft värmepump. 

Bäst är det om företaget även kan hjälpa till med montering så att värmepumpen placeras på den mest optimala platsen i hemmet. Det kan vara bra att vända sig till mer än ett företag för att jämföra både utbud och priser innan man bestämmer sig. En luft/luft värmepump måste också rengöras och servas efter ett tag och därför kan det vara bra att välja ett företag som även erbjuder detta.

Fler nyheter